Lär dig segla

Alla kan segla, oavsett ålder. Det är bara att börja med grunderna så att säga. Det innan du ger dig ut för att köpa en båt. 

Fyra sätt att segla på

Halvvind. När man seglar med halvvind ser man till att vinden kommer från sidan. Sedan släpper man på seglen för att uppnå önskad balans och hastighet.
Bidevind. Bidevind innebär att man seglar med hjälp av att vinden kommer snett framifrån. Då gör man allt för att hålla sig så nära vinden som möjligt utan att seglen börjar fladdra.
Läns. Vid Läns kommer vinden akterifrån och fångar så att säga in båten på vägen. Då får man möjlighet att pressa in seglet på båda sidorna. Det här är en seglingsform som kan vara aningen svajig. Men det är inte farligt så länge man inte få en ofrivillig gipp. Då faller båten tills vinden fångar upp den akterifrån igen.
Slör. Här kommer vinden snett bakifrån, och för att få rätt balans på båten behöver man släppa ytterligare om skoten. Båten seglar generallt mycket fint och stabilt med slör.

Smart med seglarkurs

Det effektivaste sättet att lära sig att segla på är så klart att gå en seglarkurs. Då får du lära dig allt du behöver veta av kunniga instruktörer. Det finns flera seglarsällskap att vända dig till runt om i landet.

18 Sep 2020

A-cat

© 2024 A-cat.se. Alla rättigheter förbehållna.