Viktigt med simkunskaper

Runt 2 miljoner svenskar har uppget att de inte kan, eller är osäkra på om de skulle klara av att simma 200 meter. Det är många av dessa som låtit bli att bada i havet eller i sjön på många år just på grund av att de inte kan simma. Om man är ofta ute på sjön, på båten, så är det en livsnödvändig kunskap att ha, även om man bör ha flytväst på! Det går att gå på simskola även som vuxen. Det finns bland annat en simskola i samarbete med Svenska Livräddningssällskapet.

Det finns en definition på vad att vara simkunnig innebär och det är att om man faller i vattnet, får huvudet under ytan, klara av att få upp huvudet över ytan igen samt simma 200 meter på djupt vatten varav 50 meter är ryggsim. 

Använd alltid flytväst på båten

Simkunnighet samt en vattenvana är en bra livsförsäkring mot drunkning, men det är även nödvändigt att ha på sig en flytväst i båten. För hur bra du än kan simma, så kan omständigheter göra att du inte klarar av att vara i vattnet annars. Det finns idag flytvästar för vuxna, för barn och till och med för hundar. 

När du väljer flytväst så ska den vara i rätt viktklass, samt att den ska sitta bra på din kropp. Den får inte sitta för löst, för då kan du glida ur den. 

Idag finns det finns tre flytväststandarder indelade efter flytkraft i Newton (N): 50, 100 och 150N.

En flytväst med 100 N i klassning är den så kallade ”klassiska” flytvästen. Den är lämpad för vuxna som inte kan simma eller barn under 40 kilo. Denna väst är alltid gul, orange eller röd och försedd med reflexer.

15 Nov 2020

A-cat

© 2024 A-cat.se. Alla rättigheter förbehållna.