Tips på vägen om du ska köpa båt

Att köpa båt är något som kan komma med en del fällor. Det gäller att tänka till före och ta till dig en del av de tips jag ska ge dig. Det är bra att vara varsam då du ska köpa en båt, så att det inte blir en dyr, obehaglig och långdragen historia.

Inför ditt båtköp, fundera över vad du har för behov samt hur mycket pengar du kan tänka dig att lägga på en båt. Det är bra att även göra upp en budget för löpande kostnader så som underhåll och bränsle. Vill du ha båten för att göra korta turer i skärgården eller behöver du en båt som du kan övernatta i? Hur många ska åka med på båten? Fundera även över om du vill  kunna köra riktigt snabbt eller satsa mer på komfort.

Du bör ha tillräckligt med manövreringskunskap för att kunna testköra de båtmodeller du är intresserad av att köpa. Det är viktigt att testa dig fram och känna efter om du gillar båten du kör eller om något känns obekvämt eller bökigt. Om det är hela familjen som ska åka ut, se till att de också får vara med och testa båten.

Olika sorters båtar kräver olika typer av underhåll. En del båtar måste tas om hand rätt mycket. Underhåll ska ske både på utsidan och insidan av båten. Det är bra att veta att ju mer trädetaljer, desto mer träunderhåll eftersom trä blir gammalt av sol, vind och fukt. En aluminiumbåt har nästan inget underhåll alls. Plastbåtar behöver tvättas, poleras och vaxas minst en gång per år.

Om du tänker dig att köpa en båt som är begagnad så är det inte fel att ha med dig en besiktningscoach. Ju äldre båt och desto fler installationer som finns på den, desto större risk för dolda fel på den. 

Om du köper en båt via en förmedlare så kan du begära att båten gås igenom av dom enligt ett standardbesiktningsprotokoll. 

Skulle du köpa båt privat, och upptäcker det är dolda fel, begär återköp enligt konsumentlagen och se till att du har en bra båtförsäkring som även täcker rättsskydd.

Båtsäljare idag brukar inte medvetet och med illvilja sälja en båt som de vet har dolda fel. Dock kan det lätt bli så att personen blivit lite så kallat hemmablind då man ägt båten länge och inte direkt märkt av att båten inte är som den ska. 

4 May 2020

A-cat

© 2024 A-cat.se. Alla rättigheter förbehållna.